Sunday, 30 December 2012

BEZA DOA SEEORANG IBU & SEORANG ANAK.



Assalamualaikum semua…post ni merupakan satu cerita yang agak sedih..ya..kasih ibu amat besar..lebih besar daripada segalanya, lebih berharga daripada nilai gaji yang kita perolehi..tetapi mengapa kita perlu jadi sedemikian rupa…bacalah dengan teliti cerita ini…hergailah mereka selagi kita masih punyai…kini c.z hanya mempunyai ibu sahaja…dan cz memang SAYANGKAN DIA…..
Pada suatu hari, seorang pemuda yang bernama Faizal terlibat dalam kemalangan. Dia dilanggar oleh sebuah teksi di sebatang jalan raya.
Akibat daripada kemalangan itu dia cedera parah. Kepalanya luka, tangannya patah dan perutnya terburai. Setelah dibawa ke hospital, doktor mendapati keadaannya terlalu teruk dan menjangkakan dia tidak ada harapan lagi untuk hidup. Ibunya, Jamilah segera dihubungi dan diberitahu tentang kemalangan yang menimpa anaknya.
Hampir pengsan Jamilah mendengar berita tentang anaknya itu. Dia segera bergegas ke hospital tempat anaknya dimasukkan.Berlinang air mata ibu melihat keadaan anaknya. Walaupun telah diberitahu bahawa anaknya sudah tiada harapan lagi untuk diselamatkan, Jamilah tetap tidak henti-henti berdoa dan bermohon kepada Allah agar anaknya itu selamat.
Hari berganti minggu, minggu berganti bulan, keadaan Faizal tidak banyak berubah. Saban hari Jamilah akan datang menjenguk anaknya itu tanpa jemu. Saban malam pula Jamilah bangun untuk menunaikan solat malam bertahajjud kepada Allah memohon keselamatan anaknya. Dalam keheningan malam, sambil berlinangan air mata, Jamilah merintih meminta agar anaknya disembuhkan oleh Allah.
Ini adalah antara doa Jamilah untuk anaknya itu ;
”Ya Allah ya Tuhanku, kasihanilah aku dan kasihanilah anak aku. Susah payah aku membesarkannya, dengan susu aku yang Engkau kurniakan kepadaku, aku suapkan ke dalam mulutnya. Ya Allah, aku pasrah dengan apa jua keputusan-Mu! Aku redho dengan qada’ dan qadar Mu yaa Allah.”
”Yaa Allah, dengan air mataku ini, aku bermohon kepadaMu, Engkau sembuhkanlah anakku dan janganlah Engkau cabut nyawanya. Aku sangat sayang kepadanya. Aku sangat rindu kepadanya. Susah rasanya bagiku untuk hidup tanpa anakku ini. Terngiang-ngiang suaranya kedengaran di telingaku memanggil-manggil aku ibunya.”
“Ya Allah, tidak ada Tuhan melainkan hanya Engkau saja. Tunjukkanlah kuasa Mu ya Allah. Aku reda kalau anggota badanku dapat didermakan kepadanya agar dengannya dia dapat hidup sempurna kembali.”
“Ya Allah, aku redho nyawaku Engkau ambil sebagai ganti asalkan Engkau hidupkan anak kesayanganku. Engkaulah yang Maha segala hal, berkat kebesaran Mu ya Allah, terimalah doaku ini….aamiin”.
Keyakinan Jamilah terhadap kuasa Ilahi sangat kuat walaupun tubuh badan anaknya hancur cedera dan dikatakan sudah tiada ada harapan lagi untuk hidup. Namun, Allah benar-benar mahu menunjukkan kebesaran dan kekuasaanNya.
Setelah 5 bulan terlantar, akhirnya Faizal menampakkan tanda-tanda kesembuhan dan akhirnya dia sembuh sepenuhnya. Berkat doa seorang ibu yang ikhlas.
Faizal dapat meneruskan hidupnya hingga berumahtangga dan beranak-pinak. Ibunya, Jamilah semakin hari semakin tua dan uzur.
Suatu hari, Jamilah yang berusia hampir 75 tahun jatuh sakit dan dimasukkan ke hospital. Pada mulanya, Faizal masih melawat dan menjaga ibunya di hospital. Tetapi semakin hari semakin jarang dia datang menjenguk ibunya hinggalah pada suatu hari pihak hospital menghubunginya untuk memberitahu keadaan ibunya yang semakin teruk.
Faizal segera bergegas ke hospital. Di situ, Faizal dapati keadaan ibunya semakin lemah. Nafas ibunya turun naik. Doktor memberitahu bahawa ibunya sudah tidak ada masa yang lama untuk hidup. Ibunya akan menghembuskan nafasnya yang terakhir pada bila-bila masa saja.
Melihat keadaan ibunya yang sedemikian dan kononnya beranggapan ibunya sedang terseksa, lantas Faizal terus menadah tangan dan berdoa seperti ini;
“ Yaa Allah, seandainya mati lebih baik untuk ibu, maka Engkau matikanlah ibuku! Aku tidak sanggup melihat penderitaannya. Yaa Allah, aku akan redho dengan pemergiannya…Aamin.”
Begitulah bezanya doa ibu terhadap anak dan doa anak terhadap orang tuanya. Apabila anak sakit, walau seteruk mana sekalipun, walau badan hancur sekalipun, walau anak tinggal nyawa-nyawa ikan sekalipun, namun ibu bapa akan tetap mendoakan semoga anaknya diselamatkan dan dipanjangkan umur.
Tetapi anak-anak yang dikatakan ‘baik’ pada hari ini akan mendoakan agar ibu atau bapanya yang sakit agar segera diambil oleh ALLAH, padahal ibu bapa itu baru saja sakit. Mereka meminta pada Allah agar segera mematikan ibu atau bapanya kerana kononnya sudah tidak tahan melihat ‘penderitaan’ ibu bapanya.
Anda bagaimana? Apa doa anda untuk ibu bapa anda?

Friday, 28 December 2012

TANDA LELAKI SAYANG...


Apabila seorang lelaki  benar-benar jatuh cinta dan setia pada kekasihnya dengan ikhlas,perubahan sikapnya dapat dilihat dengan jelas. Hati lelaki yang dianggap keras selama ini,tiba-tiba menjadi selembut kapas. Bahkan lelaki yg mabuk cinta sanggup berkorban dan melakukan apa saja utk kekasihnya. Sekeras mana pun hati lelaki,ia akan mengalirkan airmata apabila hatinya dilukai...

Sekiranya kamu menyedari teman lelaki kamu sentiasa bersungguh-sungguh melakukan sesuatu untuk kamu dgn rela hati,nyata kamu tidak silap memilih teman hidup... Situasi ini terang terangan sudah menjelaskan perkara sbenar. Dia bukanlah jenis org yang berdamping dgnmu sekadar suka-suka ataupun untuk mengambil kesempatan,tetapi atas dasar cinta yg sebenar.. betapa beruntungnya kamu...

Selain itu,jika teman lelaki mu sentiasa buat hatimu senang dan terhibur,itru tandanya dia benar-benar inginkan hubungan yg serius daripada kamu. Sudah tentu dlm sebuah perhubungan,kita inginkan sesuatu yang indah utk dikenang. Padanya sudah menjadi tanggungjawab nya utk membuat org yg dia sayangi sentiasa gembira...

Jangan kamu anggap teman lelakimu seorang yg suka membebel sekiranya setiap masa dia cuba memberikanmu nasihat. Ingat,,nasihat bermaksud mengingati... Dia akan sentiasa memperingati org yang dia sayangi agar hubungan yg terjalin berjalalan dgn lancar. I tu tandanya dia amat menyayangi perhubungan diantara kamu. Jadi,terbukalah mendengar nasihatnya...

Bila sudah sayang,macam-macam yang akan kamu fikirkan termasuklah bimbang akan kehilangannya.. Begitu juga jika teman lelakimu menyatakan dia selalu memikirkan dan risaukan kesudahan hubungan kamu. Ini bermakna dia sellau fikirkan mengenai hubungan kamu dan bagaimana utk menyelamatkannya dari berakhir begitu sahaja. Kalau boleh biarlah ke jinjang pelamin, Baru berbaloi.... !

Lucu,tapi hakikatnya begitula apabila teman lelakimu berperangai seperti anak kecil semata-mata utk mendapat perhatian darimu.. kalau dia merajuk hati,sesekali cubalah untuk memujuknya. jangan pula kamu sangka merajuknya itu mengada-ngada. bukan senang lelaki sanggup mengubah sikap machonya kpd seorg lelaki yg berpewatakkan manja. Hanya untuk org yang disayanginya sahaja..

Sidia sanggup menitiskan airmata demi kekasihnya,bukan semua lelaki sanggup menitiskan airmata hanya utk seorang perempuan. itu membuktikan cintanya benar-benar kuat utk kamu.

Jadi,,hargailah lelaki dan terima lah mereka dgn seadanya.. berilah diri kamu peluang utk kembali mencintai seorang yg bergelar lelaki.... jangan biarkan ego mengatasi perasaan..........

Thursday, 27 December 2012

JOM KURUS..

Weeee.... org sibuk dok cite sal produk kurus ni dia pun nak jugak.. eh2..
Assalamualaikum & hello guys.. :)
sape yg xnak kurus kan???? semua nak,,ehhh kurus sgt xnak laaa.. slim tu nak.. nak nak nak....
hahahhaha.. korang pernah dengar x satu produk yang bernama "FELINNA INCHLOSS"??mesti pernahkan??? kat pesbuk berlambak org post sal lotion ni.. oppss lupa nak gtau,,FELINNA INCHLOSS ni adalah lotion utk bakar lemak yang korang xnak lam badan korang..... dia macam lotion mustajab laa.. tapi yang best nye,lotion ni xberbau halia seperti lotion menguruskan badan yang lain.. bau dia wangi je... betol,,,, wa cakap kat lu.. sbb sy pun dh cuba.. hahhahahaaha.. mmg berkesan tau.....

jom kite baca ape keistimewaan lotion ni..


1) Ianya xterlalu panas dan berbau seperti minyak angin malah mudah dibawa and selesa dipakai walaupun ketika bekerja (so xdakla org cakap..ko sakit perut eh? Bau minyak angi jek)
2) Iannya selamat bagi wanita hamil kerana rumusan nya xda sebarang chemical..kecuali! Jangan lah sapu kat perut tu nak bagi kurus pulak... Hhe
3) Inchloss rumusan yg bagus utk kulit..lembut kulit,masalah kulit kering,selulit,bagi yang jadi merekah kat tapak kaki pon membantu! Dah berkali2 Felinna reject masa nak buat produk and try last2 mmg ambik yang dipasarkan now sebab sgt puas hati den :)
4)Produk ini dipasarkan with syarikat glamer femes lagi tu yg mmg pakar buat herb- by Miracle herbs.
5) Felinna mencuba sendiri dan rasakan result yg fantastic! Bombastic! Dan yg pasti xnampak plastik hnya dalam masa sebulan 5KG TURUN uoll! Over x? Haha
6)Mudah nak apply kat mana2 bahagian kita xpuas hati.


haaa.. ni testimoni owner dia sendiri.. tengok tu,dh slim kan???

haaa tengok dagu,,dah runcing kan?????? sila jeles k. haha
nak tau cara-cara guna llotion ni?? jom tengok kat bawah...

CARA GUNA:

-picit secukupnya dan sapu pada bahagian badan yang memerlukan sambil membuat urutan ringan dengan gerakan membulat (pusingan arah ikut lawan jam) beberapa kali atau sehingga ia meresap sepenuhnya ke dalam kulit.
-sapu 2x sehari, sebaiknya selepas mandi dan juga malam sebelum tidur.
-boleh digunakan oleh lelaki dan wanita (ibu dalam pantang juga boleh mengamalkannya)


okehhhh.. so u olls yg nak ramping cam owner felinna ni sila cuba k.. rugi kalo x cuba.. :) papaiiiii.. muahhhhh..